På loffen med fiskestang i Dovrefjell–Sunndalsfjella nasjonalpark
Er du villig til å gjøre en fysisk og fiskemessig innsats, er det mulig å ha uforglemmelige turopplevelser i Dovrefjell–Sunndalsfjella nasjonalpark. Her er det mulig å sette personlig beste på fjellørret og å se både moskusfe, villrein og fjellrev.
Etter en lang vandring gjennom den idylliske Grøvudalen, etterfulgt av en real klatring, kunne endelig en usynlig grense krysses. Foran meg lå nå et digert fjellområde fritt for menneskelig inngripen, Dovrefjell - Sunndalsfjella nasjonalpark.
Vilt og vakkert.
Snart kunne teltet settes opp ved en putt ved Midtre Salhøtjønn, og lunsj ble inntatt ute i en stress less på et svaberg, en av naturens egenproduserte stoler som har tatt millioner av år å forme. Det var dette jeg lenge hadde drømt om, ha 10 døgn til rådighet der kun vær og fiskelyst styrte skrittene.
Salhøtjønna er flotte fiskevann i området.
Turens jomfrufisk lot imidlertid vente på seg. Vinden tiltok og gradene ble stadig kaldere. Første dag forble derfor fiskeløs. Neste morgen var grå og vindfull. Planen var at Salhøtjønna skulle utforskes. Stående i en liten lun vik, hendte det man drømmer om hele vinteren, og som man aldri blir helt vant med, nemlig et dunderhogg det ikke var til å ta feil av. Real motstand og bananbøy på stanga viste at det hadde gått på en ørretrugg.
Fantastisk følelse da den første kilosfisken gikk på.
Noen minutter senere kunne turens første fisk håves, og for en start. Nærmere 1,5 kilo kobberfarget ørret, og så feit at skinnet så vidt rakk rundt. Jeg satte meg for å komme til hektene, og skuet utover landskapet fra nord mot sør, men da fikk kjeven brått hakeslepp. For ikke mer enn femti meter bortenfor kom en vaggende skikkelse i mot meg. Det tok noen sekunder før fantasier om en yeti eller en bigfoot, ble erstattet med realiteten om at det var en diger moskusokse. Helt forfjamset spratt jeg opp og klatret opp bak en diger stein på en liten skrent, og fikk lirket fotoapparatet opp av sekken. Med harehjerte og skjelvende hender ble det knipset noen bilder av den digre hårballen før den brått stoppet nedenfor skrenten og tittet opp.
Ingen tvil om hvem som er sjefen her.
Jeg var avslørt, og pulsen slo ikke noe mindre. Jeg knipset ytterligere et bilde, men da sa oksen i fra med et par grynt før den lettet på trykket og presset ut en drøy urindusj, som ikke akkurat duftet fioler. Det tok jeg som et klart signal på at nok var nok, og smøg meg oppover fjellsiden og forsvant snart ut av syne. Mo i knærne kunne jeg noen minutter senere konstatere at dette var full klaff, med nærkontakt av både stor ørret og stor moskus, alt i løpet av minutter. Nivået på forventingene framover var dermed satt.
De påfølgende dagene loffet jeg rundt med fiskestang fra nord mot sør, og fra øst mot vest, og traff på ytterligere moskuser, samt så fjellrev, villrein og kongeørn på avstand.
Området huser en bestand av villrein.
I løpet av hele turen traff jeg kun ett menneske, en kar fra Nederland, som var målløs over den vakre og ville naturen, og som knipset bilder av alt han så. Og ikke minst var det et fiske der feit og stor ørret regelmessig havnet på land. På ellers dårlige fiskedager var det alltid ørret å hente i elver og bekker, mens de store lot seg oftest lokke når det var litt sprekker i skylaget. Hele området opplevdes som en enorm fiskemessig godtepose der man ut i fra forholdene og kartet valgte seg ut dagens mål, og hentet opp den matfisken man trengte, og vel så det.
Dovrefjell–Sunndalsfjella nasjonalpark
I 2002 ble Dovrefjell nasjonalpark betydelig utvidet ved opprettelsen av Dovrefjell-Sunndalsfjella nasjonalpark, et område på 1693 km², der 820 km2 er snaufjell. Med tilhørende områder er det totale verneområdet på om lag 4266 km2 fordelt utover Sunndal, Rauma og Molde kommuner i Møre og Romsdal fylke, Dovre, Lesja, Tynset og Folldal kommuner i Innlandet fylke og Oppdal kommune i Trøndelag fylke. Nasjonalparken skal ivareta et intakt høyfjellsøkosystem, med sjeldne dyr og fugler som villrein, fjellrev, jerv, kongeørn og jaktfalk, i tillegg til moskusbestanden som er en velkjent turistattraksjon.
Fjellreven trives, er i økende antall og får en hjelpende hånd med matservering.
Det finnes også en rik fjellflora, som gir et yrende insektliv selv høyt til fjells, og som igjen gjerne lokker ørret opp i vakmodus. Fjellkjedene preges av steile fjell der Snøhetta rager høyest (2286 m.o.h.). I høyereliggende deler er det mer goldt og mye stein, mens det i dalene er frodig. I vann med navn finnes stort sett fisk, og også i mange navnløse tjønn og kulper. Ørret dominerer, men noen få vann har røye.
Enorme fiskemuligheter
Det finnes svært mange vann, tjern, elver og bekker inne i nasjonalparken, der man kan slenge sekk og telt på ryggen og være borte i dagevis uten å se et eneste menneske. 3314 km2 er tilgjengelig. Her kan du loffe rundt med stang til bortgjemte fiskevann med grov ørret som sjelden eller aldri har sett et fiskeredskap.
Feit og flott ørret venter for den som tar turen.
For i størst mulig grad å utnytte fisketiden kan det være smart å slå leir ved et sentralt vann og ta dagsturer med lettere oppakning. Ørret fra tre, fire hekto til tre kilo havner årlig på land. Utfordringen er å finne vann der de store ørretene har tilhold, og når det er gjort, klare å overliste dem. På kartet blinker det blått av vann og elver, der første bud for å få fisk i høyt beliggende vann er å fiske når forholdene er gunstige. Slår været seg vrangt med mye vind og lav temperatur, kan fiskevann som i utgangspunktet ser spennende ut virke totalt fisketomme, mens det kan vake og være knallbitt under varmere og mer solrike dager med beskjeden vind. Da kan ørreten vake på store steinfluer og vårfluer, et resultat av det frodige plantelivet, som igjen gir gode forhold for fjellørret som kan spise seg opp på insekter og bli smellfeit.
Du trenger ikke å slåss om de gode teltplassene her inne.
I vann opp mot 1200 m.o.h. er det mange steder solide bestander med forholdsvis mye fisk. Snittstørrelsen er ofte pen, gjerne en seks, sju hekto, selv om det kan være forholdsvis langt mellom de virkelig store. Høyere opp er ørretbestandene generelt mer fåtallig, men ofte med større fisker. Flere vann er likevel avhengig av ørretutsettinger ettersom det ikke finnes gytemuligheter.
Ørret mellom 1 og 2 kilo er ingen umulighet å komme i kontakt med.
I slikt barskt klima er sesongen kort og hektisk. I de lavest beliggende vanna, kan man starte å fiske fra i slutten av juni, avhengig av snø- og issmelting. Fra 1200 m.o.h. bør man forskyve starten med et par uker, og for vann enda høyere er det ofte ikke særlig liv før siste uka av juli, avhengig av vinteren. August er uansett sikrest for ørretfiske i høyest beliggende vann, og det kan være bra aktivitet til ut i september.
Fisketips
Det er fjellfiske som gjelder i hele nasjonalparken. Slukfiske er sikrest der man får avfisket store områder på kort tid. Virker det dødt, står fisken dypt. Da kan tyngre sluker opp mot 30 gram som holder dybde, og som rykkvis stryker bunnen innover, være det som skal til for å lokke ørret. Rødt og kobber, samt sølv med grønt eller blått, er farger fisken var hissig på. Også grelle farger som oransje med svart, og svart med gult, var effektivt under trege og kalde dager.
På kalde dager og i sterk vind fisket Atomsilda meget godt.
Bruk gjerne spinnere i bekker, elver og ved inn- og utos. Bunnfiske med mark kan gi fisk, og harvefiske utover i august kan være en giftig metode. Godvær etter regnvær fra utover i juli setter insektklekkingene som regel i gang. Steinfluer, enkelte døgnfluer og vårfluer, samt stankelbein, fluer, mygg, fjærmygg og knott er insekter som klekker eller svermer i løpet av sesongen.
Steinfluer er en av mange insekter som holder stand.
Fiskebittet er av den grunn ofte avhengig av værforholdene. Gode fiskeforhold er som regel dager med sol eller lettskyet vær og en mild bris, gjerne med sørlig trekk. Da blir det liv i insektlivet, og det er mulig å kaste på vak. På værharde dager kan det være lurt å oppsøke vann eller plasser i le, og også elver og bekker, alternativt forflytte seg til lavereliggende vann i området.
Det finnes nok av rennende vann der det er mulig å skaffe matfisk.
Fjellene er flere steder bratte og mektige, og det som på kartet kan se ut som greie snarveier, er ofte ikke det. Følg derfor merket sti så langt råd er, for så å ta avstikkere til vann i omkringliggende områder.
Værhardt klima.
Fiskeinformasjon
Snøhetta fellesfiskekort dekker hele området. Fiskekortet er et tilbud fra Eresfjord og Visdal Statsallmenning, Eikesdal sameige, Sunndal Statsallmenning, Sunndal Vilt- og Fiskelag, Eiendommen Jenstad, Dindal Sameie, Oppdal Bygdeallmenning, Dalsida Statsallmenning, Dovrefjell Statsallmenning, Statskog - kongsvoll Vest og Hjerkinn Vest. Fiskekortsalg via Inatur.no.
Kvalitetsørret.
Båter
Dovre fjellstyre, Lesja fjellstyre og Sunndal fjellstyre leier ut båter, enten sammen med utleiehytter og buer, eller som egne utleiebåter. Kontakt det enkelte fjellstyre for oversikt over hvilke vann som har mulighet for båtfiske.
Vinden kan være sterk, så det gjelder å fortøye båten skikkelig.
Hytter
Dovre fjellstyre, Lesja fjellstyre, Sunndal fjellstyre, samt Turistforeningen har flere hytter som kan være fine utgangspunkter for turer og fiske i området. Kontakt aktuell utleier for oversikt over hytter og buer.
Adkomst
Det er enklest å ta seg inn fra Hjerkinn og Forsvarets tidligere skytefelt. I perioden juli til oktober går det nå skyttelbuss med fem daglige avganger mellom Hjerkinnhus og Snøheim. Snøheim turisthytte er åpen i samme periode. Parkeringsplass og avgang fra plassen ved Hjerkinnhus og Norsk Villreinsenter på Hjerkinn. Man kan også følge rødmerket sti fra Kongsvoll og inn forbi Åmotsdalshytta. Fra Lesja i vest er det mulig å kjøre inn til den regulerte Aursjøen. I nordvest kan man kjøre til Sunndalsøra og herfra opp Litjdalen og bomvei innover Torbudalen, eventuelt fra Sunndalsøra til Gjøra, videre til Jenstad og Middagshjellen. Derfra sti inn til Skirådalen. For å komme til midtre deler av området kan man fortsette fra Gjøra inn til Røymoen og Hallen. Derfra sti gjennom Grøvudalen og inn til nasjonalparken.
Kart
Trenger du kart over beskrevet område til turen finner du det i nettbutikken vår her: Dovrefjell-Snøhetta 1:50 000 — fishkingnorway
Nyttige lenker
www.dovre-fjellstyre.no, www.sunndal-fjellstyre.no, www.lesja-fjellstyre.no, www.inatur.no (søkeord: fiske + dovrefjell), www.inatur.no (søkeord: fiske + sunndal), www.inatur.no (søkeord: snøhetta), www.ut.no (søkeord: dovrefjell (turbeskrivelser/overnattingsmuligheter)), www.kongsvold.no (med blant annet moskussafari).
God tur og skitt fiske...