Gromt fiske på Golsfjellet
Fjellene rundt Gol i Hallingdal er fulle av blinkende og spennende fiskevann. Flere ligger på Golsfjellet, innehar kvalitetsørret og ligger i kort avstand fra vei og stier.
Nordåsen er den lokale betegnelsen på det som ofte forbindes med Golsfjellet, hvor kjente hoteller som Storefjell, Oset, Kamben, Guriset og Ørterstølen ligger.
En sportsfisker har alle muligheter her på Nordåsen. Mange ganger har jeg kjørt over Golsfjellet, og like mange ganger tenkt at her burde jeg stoppe og fiske. For å gjøre tanker til realitet ble området satt øverst på prioriteringslisten for kommende sommer. Alle vann hadde fått lupen over seg i løpet av vinteren, og listen med navn på vann som skulle få et besøk var klar.
Ved St. Hanstider ble bilen parkert ved veien, og etter en liten halvtime kunne første vann skimtes, og faktisk også et vak. Forholdene så ut til å spille på lag med sol, 17 grader og en mild bris fra sør. Det varte ikke lenge, for snart seilte store skydotter over himmelen og skapte mer vekslende vær med sol, skyer og vind. Med mer skiftende vær opphørte all vakaktivitet brått.
Siden dagen ennå var ung ble planen derfor å slappe av litt før ettermiddagsøkten. En dupp med en markagnet krok hengende under, lå snart og duppet i vannoverflaten. Late minutter tikket av sted, og ingen ting skjedde. En viss skepsis kom snikende, som det ofte gjør på nye steder om det ikke skjer noe ganske raskt. Så var det endelig et vak igjen over mot andre siden, og arkitekten bak vannringene virket svær. Dupp og mark ble pælmet mot vaket og traff perfekt, men mark ville ikke denne fisken ha. Etter et raskt redskapsskifte var en Møresilda sluk i svart og rød klar for nye eventyr. Og et eventyr ble det. For rett etter at sluken traff vannet, dukket en merkelig bobleformet bevegelse opp på vannoverflaten der sluken hadde landet. Instinktivt startet jeg å sveive, men tok raskt et lite stopp, og da kjentes et realt røsk i stanga. Før fokus kunne låses på senas brytningspunkt i vannet, gikk en bronsefarget ørret opp i været og landet med et digert, høylytt mageplask. Fisken trakk så ut mot dypere vann og hadde lange, seige utras der snellebremsen tikket i sekunder av gangen.
Etter flere forsøk kunne til slutt håvrammen stikkes under en sliten ørretkropp og løftes på land. Fjærvekta viste rett i underkant av 2 kilo. For en fisk og for en start på fisketuren.
Resten av turen bød på flere fine fisker, men ingen var av den første fiskens kaliber. Likevel var turen så vellykket at Golsfjellet har fått flere besøk senere, og med nye fine ørretfangster har området bevist at det fortjener en plass på favorittlisten.
Golsfjellet
Golsfjellet strekker seg nordøstover fra Gol mot Fagernes i øst, Hemsedalsfjellene i nord og nordvest og Søråsen i sør. Oppå dette platået finnes kjente hotell og overnattingssteder som Storefjell og Oset. Også mektige Tisleifjorden og dens lange hale, Tisleia, bukter seg nedover Golsfjellet. Men det finnes også mange mindre vann og tjern som huser meget fine bestander av sprek fjellørret.
Vann og tjern i området ligger rundt 1000 eter over havet, men tregrensa går høyt og det finnes både bjørkeskog og storvokste grantrær i duvende lier og åssider. Terrenget er forholdsvis gjestmildt, fordi man slipper store klatringer for å vinne høydemeter. Til gjengjeld er det mye hoftehøyt einer- og vierkratt, samt større områder med våt og surklende myr. Solid og vanntett skotøy er et must.
Gode fiskebestander
En sportsfisker har alle muligheter. Mange vann i området har meget gode bestander av ørret, og nye vann kultiveres stadig for å kunne tilby et enda bedre fiske. Det å kroke en ørret eller to over den magiske kilosgrensa er ingen sensasjon, og fiskene som havner på land vitner om gode livsbetingelser med rødt delikat fiskekjøtt og vommer stinne av bunndyr og insekter.
Selv om dette er fjellfiske finnes det faktisk også flere vann med abbor i sameksistens med ørret. Og enkelte vann huser noen reale abborflak.
Flere vann har godt tilrettelagte atkomstveier, og det er tilrettelagt for funksjonshemmede ved Hammertjedn, rett ved siden av riksvei 51 over Golsfjellet, samt ved Vesletjern ved Lauvsjøen.
Fiskesesongen går fra begynnelsen av juni og frem til fredningstiden 10. september. I et normalår finner gjerne det beste og mest hektiske fisket del i slutten av juni og første halvdel av juli, samt i andre halvdel av august og frem til fredningstiden.
Fisketips
Det er mulig å gjøre gode fangster på det meste av redskap og metoder. Innbydende fluevann med muligheter for romslig baksleng florerer, og ettersom det er en del vegetasjon borger det for et rikt insektliv. Det gir igjen grunnlag for heftig vakaktivitet der fisker av alle størrelser stikker snuten opp av vannet og snapper godbiter de måtte komme over. Utover i juni bør imitasjoner av myrdøgnfluer ligge i flueboksen, for svermingene kan være heftige om man treffer på dem, og da kan ørreten bli ganske selektiv.
Ofte skjer slike sverminger på formiddagen på litt klamme eller varme dager, gjerne etter noe nedbør. Da bør man være på plass, finjustere kastearmen og stålsette lårmusklene for en hard økt på huk i påvente av action.
Som fjellvann ellers er slukfiske effektivt. Avfisk områdene utenfor små odder og myrtorver i vifteform. De fleste vann er ikke større enn at man på en intens fiskedag kan fiske seg rundt ett eller flere vann. Med så mye svømmetid for sluken øker sjansen for at en grov ørret hugger. Det er spinnere og sluker i kobber med røde prikker som går igjen som favoritter, men også hybridsluker, som Møresilda i kobber og rødt, svart og rødt eller blått og sølv, kan fiske meget bra.
Utfordringen er å gi en stor ørret med livserfaring trua på at det er noe spisende og som den ikke fatter mistanke mot. Et variert fiske med stadige retningsendringer, spinnstopp og akselerasjoner må til for at en sluk skiller seg ut fra hva stor ørret eventuelt tidligere har sett og erfart.
På grunn av et rikt insektliv, kan en spinner i større grad enn på andre fjell fiske godt da den imiterer et insekt bedre enn en sluk. Forsøk gjerne mørke spinnere. Ofte er det i myraktige tjern spinnerfisket kan fungere bra.
Til fjells er ikke alltid markfiske like effektivt som i lavereliggende vann. Men på Golsfjellet er omgivelsene mer lik som noen hundre meter lenger ned, og mark kan være et naturlig innslag i ørretens meny, særlig under snøsmeltingen og under kraftige regnskyll gjennom sesongen. Da blir mark i jordsmonnet skylt med og havner i flere vann og tjern der enkelte ørreter ser ut til å få en forkjærlighet for dietten, og der magesekken omtrent kan være sprengt av mark. Er det en mild bris kan duppfiske være spennende, avslappende og fangstgivende.
Blåser det hardere kan man utelate duppen og heller bunnfiske marken. Forsøk også smygfiske med ultralett utstyr med kun krok og mark på vakende ørret kloss inntil myrtorver. Overlister du en slik kan det være meget fin fisk.
Båt og kano
Tisleifjorden er et digert vann i fiskekortområdet. Ønsker du å fiske etter de virkelig store ørretene i Tisleifjorden, bør du ut i en båt for å dorge. Med en blank eller ørretlignende wobbler eller sluk hengende noen titalls meter etter båten øker sjansen for å få på en storørret.
På Oset høyfjellshotell kan båt med påhengsmotor leies. Eventuelt kan båt benyttes til en av mange øyer og små holmer ute i fjorden, og man kan oppsøke vindstille lesider for et forhåpentligvis spennende fiske. Alternativt kan man padle eller ro rundt og kaste på eventuelle vak.
Det finnes også padlemuligheter på Lauvsjøen, hvor man kan dorge rundt eller gå i land på en av flere små øyer. Det er kanoutleie fra Lauvsjøstølen.
Elvefiske i Tisleia
Tidligere var fisket i fjellelva Tisleia viden kjent. Det var ikke uvanlig å få fisk mellom tre og seks kilo. Dagens situasjon er litt annerledes. Med uforløste kraftressurser ble Tisleifjorden kraftig demmet opp og det naturlige elveutløpet strupet. Kraftproduksjon startet opp og vannføringen ble aldri den samme igjen. Med slike forhold er levevilkårene for storfisken drastisk redusert, og med det også sjansen for å komme i kontakt med virkelig storfisk. Det finnes likevel mye fin fisk mellom fire og åtte hekto i elva, og fortsatt en og annen storfisk.
Tisleia egner seg spesielt godt til flue- og markfiske, men også sluk eller spinner kan gi fisk på sakterennende og dypere strekninger. Elva har stilleflytende partier, store loner og kraftige stryk, og er enkel tilgjengelig, men det er også mulig å stikke seg mer bort. Det er tidvis stor vakaktivitet på sakteflytende partier. Her er det knall å være fluefisker. Tidlig på sesongen er det særlig steinfluer ørreten fråtser i.
Fiskeinformasjon
Fiskekortsalg: Gol Turistkontor, Intersport, Lie Sport & Fritid, Gol Verktøy og Sport, Joker Robru, Gol Campingsenter og Personbråten Camping, Oset Høyfjellshotell, Storefjell Resort Hotell, Golsfjell Fjellstue, Kvanhøgd Turistsenter og Lægeret Camping.
Fiskevann
Fiskekortet gjelder i følgende vann, tjern og elver:
Brautemotjedn, Ørkvatn, Hammartjedn*, Tunnetjedn, Fiskedammen, Embriksgardtjedn, Kalvetjedn, Bjørnatjednan, Hammartjedn, Prestetjedne, Lauvsjøen, Vesletjedn*, Nystøltjedn, Blekketjedn, Flataskørtjedn, Tisleifjorden, Vesle Ørteren, Store Ørteren, Trytetjednan, Lyseren, Vesle Lyseren, Tisleia (øvre del, på Buskerudsida). * = Tilpasset bevegelseshemmede. Flere vann inneholder også abbor, og det er ofte fin fisk opp mot 3-400 gram.
Gode sluker
Sluker med god uttelling på Golsfjellet: Spesial kobber/rød, Spesial sølv/rød, Møresilda kobber/rød, Møresilda svart/sølv, Møreungen kobber/m rød prikker, Møresilda ørret, Aura med grønn flake, samt Viking Herring prisma slukene.
Gode spinnere
Mepps i svart med enten røde-, grønne-, eller gule prikker. Vibrax shad i Nordlys serien. Sølvkroken Spesial ørret, svart, rød/m svarte prikker, kobber med røde og grønne prikker.
Båtutleie
Oset høyfjellshotell leier ut båter med motor til bruk i Tisleifjorden, samt kanoer og pedalbåter. Lauvsjøstølen leier ut kanoer for bruk i Lauvsjøen.
Adkomst
Fra Oslo enten gjennom Hallingdal til Gol og derfra over Golsfjellet, eller fra Hønefoss gjennom Bagn til Leira og derfra Golsveien opp til Golsfjellet. Fra Vest over Hardangervidda via Geilo til Gol og opp til Golsfjellet.
Fiskebrosjyre
Fin og nyttig fiskebrosjyre for område kan du kikke på her: 1592383508-bfd486f5483adad806e6bfabfc0d616c.pdf (golinfo.no)
Trenger du kart over beskrevet område til turen finner du det i nettbutikken vår her: Valdres sør 1:50 000 — fishkingnorway