Hopp til innholdet
Ved kjøp av fiskeutstyr over kr. 2000 får du med gratis FishKing cap. Velg enten grå/hvit, svart/rød, eller rosa/hvit (FishQueen)
Ved kjøp av fiskeutstyr over kr. 2000 får du med gratis FishKing cap. Velg enten grå/hvit, svart/rød, eller rosa/hvit (FishQueen)
Gromt grensefiske mellom Jotunheimen og Skarvheimen

Gromt grensefiske mellom Jotunheimen og Skarvheimen

I grenseområdet mellom Jotunheimen i nord og Skarvheimen i sør ligger det som lokalt kalles Årdalsfjella, og som i sørvest flyter over i det som er kjent som Lærdalsfjella. Til sammen danner dette et stort fjellområde med mange fiskevann inneholdende flott ørret i Årdal og Lærdal kommuner i Sogn og Fjordane.

Årdalsfjella og omegn i Sogn og Fjordane karakteriseres av høyreiste tinder, platåer og flyer, og dype daler med elver, fosser, vann og tjern. Her finnes majestetisk høyfjellsnatur med mange spennende fiskevann med grunne områder, bratte marbakker, små holmer, øyer og skjær, trange og dype inn- og utløp samt elver og bekker med fristende kulper, loner og stryk, og det beste av alt - ørret svømmer i de fleste av dem. I mange vann også stor ørret. Det er mulig å ha et intenst og variert fiske, alt fra å fiske rett ved bilvei i vann og tjern omkranset av løvtrær i lavereliggende områder, via mindre elver og bekker til nesten urørte store og små fjellvann langt inne på høyfjellet.

Grensefiske

Langs rv. 53 fra Tyin i øst til Øvre Årdal i vest ligger et knippe vann med varierende ørretbestander enkelt tilgjengelig. Flere vann har ofte bra vakaktivitet og kan gi et hektisk fluefiske. Generelt er fisk mellom to og sju hekto vanlig, men hederlige unntak finnes og det er ingen umulighet å dra kilosfisk omtrent fra bildøra. I lavest beliggende vann langs rv. 53 kan man ha et godt fiske fra i slutten av juni. Fra ca. 1000 m.o.h. bør man forskyve starten med et par uker, og for vann over 1200 m.o.h., som det er mange av, er det ofte ikke særlig liv før siste uka av juli, avhengig av vinteren. August er uansett sikrest for ørretfiske i høyest beliggende vann, og da kan det være bra fiske til ut i september, avhengig av vær og temperatur. Er fisk over en kilo målet bør man ta beina fatt til vann lenger inn på fjellet, der ørreten ofte får være i fred og kan vokse seg stor. Her finnes fisk av meget god størrelse og kvalitet, som ikke ser mange fiskere i løpet av sesongen. Et aktivt og bevegelig slukfiske kan gi god uttelling. Det finnes ørret omtrent i alle vann på kartet, og kvaliteten på fisken er gjennomgående god. Planlegges overnattinger i telt kan man slå leir ved et sentralt vann i området og ta dagsturer med lettere oppakning. Terrenget innover fjellet kan karakteriseres som naturskjønt og lettgått høyfjellsterreng.

Mange vann huser stor og sprek fjellørret.

Mange fiskemuligheter

Rett ved rv. 53 ligger Torolmen, et forholdsvis stort fjellvann, og her er det mulig å dra ørret av fin størrelse på både sluk, dupp og mark og flue. Ellers kan flere lavereliggende vann langs riksveien, som Biskopvatn og Holsbruvatn, gi et artig og actionfylt fiske. Det er ellers nok av høyfjellsvann å fukte sena i.  

Torolmen ligger nær veien og huser mye fin ørret.

Årdal jff leier all statsgrunn innenfor Årdal kommune, som innbefatter elver og vann i områdene omkring Fardalsfjella, Sletterustfjella, Austre Statsallmenning, Berdalsvassdraget, Moadalen og Tyavassdraget fra demningen på Tyin til Torolmen og videre ned til Øvre Årdal. Her, helt på grensen mellom Jotunheimen og Skarvheimen, finnes flere høyfjellsvann der det er mulig å komme i kontakt med stor ørret. Større vann som Heimre Krekavatn, Vetle Krekavatn, Mannsbergvatna, Kyrkjevatna, Vasspollane og Buvatna huser alle stor fisk. Flere andre mindre vann og tjern huser ørret som også kan bikke kiloen, og vel så det. Legg gjerne litt ekstra innsats i vann som virker å ha en liten bestand, de huser ofte de største fiskene.

Ørret godt over den magiske kilosgrensa er fullt mulig.

På sørsiden av overnevnte område, og helt nord i Lærdal kommune, ligger Fremre Krekavatn, Krekavatn, Øvre- og Nedre Frostdalstjørn, Ljotetjørn og flere mindre vann. Vann i området får jevnlig utsettinger av ørret, og det er Lærdal jff som leier fiskeretten. Kvaliteten på fisken i Fremre Krekavatn og Krekavatn er gjennomgående god og fisk opp mot halvannen kilo er mulig, selv om mer vanlig vekt ligger rundt halvkiloen. PH-verdiene ligger rundt 6,0 i snitt, noe som går for å være meget bra, og gir et godt næringsgrunnlag for både insektliv og fisk. I Fremre Krekavatn er det mulighet for båtleie. Øvre- og Nedre Frostdalstjørn ligger i Frostdalen, og er selvkultiverende vann med mye fisk opp mot 600 gram, men fisk over en kilo tas regelmessig. Her kan man starte fisket rundt midten av juni, og for Krekavatni og vanna rundt en gang i første halvdel av juli.

Legg litt innsats i fisket og det er kvalitetsørret å få.

Lenger sør finnes flere vann med varierende ørretbestander. Frostdalen fiskekortområde omfatter blant annet Øvre Smeddalsvatn. Valdresdalen fiskekortområde omfatter Nedre Smeddalsvatn og området nordvest for dette. Både Øvre- og Nedre Smeddalsvatn ligger enkelt tilgjengelig rett ved E16, og begge innehar ørretbestander med fisk opp mot kiloen. Utløpet til Nedre Smeddalsvatn er starten på Smedøla, som renner ned mot Lærdal og etter hvert blir til Lærdalselva, og i de øvre kulpene er det mulig å komme i kontakt med brukbar fisk.

Grom høstørret fra Nedre Smedalsvatn.

I Vikadalsfjella lenger nordvest finnes ytterligere vann med muligheter for et actionfylt fiske. I Vikadalen ligger et knippe fiskevann som er en del av Nysetvassdraget. Lengst opp ligger Samfellevatn. Nedenfor ligger Nedre- og Øvre Vikadalsvatn,som går for å være de kanskje beste fiskevanna i vannføret, med mye fisk i godt hold opp mot en halv kilo. Videre nedover vassdraget er det fisk og fiskemuligheter i Sandtjørn, Nysetvatn og Riskalsvatn, samt i Hellingvatn, Klypedalsvatn, Raudbergstjørni og Fossdalsgrunntjørn. Her finnes mye ørret, opp mot en halv kilo, med enkelte større slengere.

Lenger sør og øst, i nærheten til Nysetvassdraget, ligger flere fjellvann med varierende bestander av ørret. Her er det Natvik fjellvatn som disponerer fiskeretten. Fiskemuligheter finnes i Blåsarbåten, Storevatn, Fjellvatn, Vasselavatn, Midtvatn, Viervatn, Dyrebottsvatn, Åsvaldsvatn, Fremre Holevatn, Geitenosvatn, Steinhustjørni, Reingravstjørni og Simletjørni. I flere vann svømmer flott ørret, men enkelte huser også i overkant mye fisk.

Fisketips

  • Slukfiske. I mindre vann og tjern bør man forsøke sluker opp mot 15 gram. I store vann sluker opp mot 30 gram, som fiskes dypt med jevnlig bunnkontakt.
  • Noen sluker som fisker godt i området: Søvik-sluken i rødt og kobber, Viking Herring sluker i grønt og hvit med svarte prikker, rødrosa og hvit med svart prikk og blå og hvit med svart prikk, samt sildesluker i rød og svart, grønn og sølv og blå og sølv.
  • Spinnere som fisker godt: Myran spinnere i svart med ulike mønster og fargeinnslag, og Vibrax med kobberblad og røde prikker. Bruk gjerne spinnere på grunne områder, ved intens vakaktivitet, i bekker, elver og ved inn- og utos.
  • Fluefiske. Varmt vær etter regnvær fra utover i juni og juli setter klekkingene som regel i gang, og det er døgnfluer, stankelbein, mygg, fjærmygg og knott som dominerer. Utover sensommeren kan det være mye russefluer, som kan gi intens vaking. På kalde dager står fisken dypt, og ulike nymfer som trekkes gjennom dypere vann da gi bra resultat.
  • Oterfiske. Leier man båt kan det være meget effektivt å fiske med oter. En god oterflue i området skal være Zulu Silver.

Myran spinnere fisker generelt godt i området.

Fiskekort

Lærdal Turistinformasjon selger fiskekort, samt kart, for sine områder, blant annet for elva Smedøla og for Lærdal jff.  

Grensegang

Grensegangen mellom Skarvheimen i sør og Jotunheimen i nord følger de digre fjellsjøene Vinstra, Bygdin og Tyin, samt rv. 53 mellom Tyin og Øvre Årdal. Fjellene øst og sørøst for Øvre Årdal og vest for innsjøen Tyin i Sogn og Fjordane kalles gjerne for Årdalsfjella.

Adkomst

E16 til Tyinkrysset i Vang kommune. Herfra rv. 53 mot Øvre Årdal. Årdal jff sine fiskevann ligger på begge sider av rv. 53. Fra Øvre Årdal er det mulig å kjøre opp på fjellet på anleggsvei for å komme inn mot Skogsvatn og Heimre Krekavatn. Det finnes ytterligere mindre veier langs rv. 53 som fører litt opp i høyden. For fiske i Vikadalen og vann øst og vest for denne parkerer man ved E16 ved Øvre Smeddalsvatn og følger grusvei og sti innover.

Overnatting

Årdal jff har hytter til leie ved Mannsbergvatna, Sletterustvatn, Krekjavatn, Vasspollane, Skogsvatn, Buvatn, Kyrkjevatn, Kvannetjern og Trollsjøen.

Turistforeningen drifter Fondsbu, en betjent hytte sør i Jotunheimen, samt Slettningsbu, en ubetjent hytte nord i Skarvheimen.

Kart

Turkart 1:50 000 Årdal

Turkart 1:50 000 Lærdal

Nyttige lenker

www.aajff.no (Årdal jff), www.naturogferie.no, www.inatur.no (søkeord: årdal jff)

Carpe diem (grip dagen og utnytt fisketiden).

Forrige artikkel Med fiskestang i Hedalsfjella og Vassfaret
Neste artikkel Storfiskjakt i legendariske Njardarheim