Hopp til innholdet
Ved kjøp av fiskeutstyr over kr. 2000 får du med gratis FishKing cap. Velg enten grå/hvit, svart/rød, eller rosa/hvit (FishQueen)
Ved kjøp av fiskeutstyr over kr. 2000 får du med gratis FishKing cap. Velg enten grå/hvit, svart/rød, eller rosa/hvit (FishQueen)
Månen! Hva har den å si?

Månen! Hva har den å si?

Nå, i skrivende stund, står vi plantet midt i noe av det beste av det beste. Harvefiske! Eller harving som vi kaller det.

Og vi er bare såvidt i gang. Harving kan gjøres på våren før det blir for lyst på kvelden, men forbindes mest med høsten fra slutten av august. Og det er knall særlig i oktober, og ja, helt til isen legger seg! 

Men det var månen da. Skal vi ta litt om den? 

Er det overskyet trenger man ikke tenke på månen, men er det klarvær burde man sjekke opp litt.

Det må være ganske mørkt når man harver. Og når månen skinner blir det rett og slett for lyst. Men vi får stryke den medhårs og ikke forbanne den. Det går an å fiske allikevel. 

En nettside som er veldig fin er time-and-date. Her kan man enkelt se når månen er oppe, hvor stor og lys den er, hvilken himmelretning, høyde og alt mulig! Så da kan det planlegges deretter.

Her kan vi se på siste uka i september:

Hvis vi tar for oss en tilfeldig dato. 26/9 for eksempel. Her ser vi at månen går ned kl. 13:59 og står opp igjen kl. 20:23. Det betyr at denne kvelden burde det være overskyet. Den er 76,7% opplyst, så er det skyfritt vil den lyse ganske kraftig. 

Vil du allikevel prøve denne kvelden kan det være en god idé å se hvor på himmelen månen står. 

Tidene viser når den dukker opp i horisonten, så det vil ta litt tid før den dukker opp over åskammen. 

Den står altså opp kl. 20:23. Og retningen på pilen indikerer hvor på himmelen. 26 september er det i nordøst. 

Skal du harvefiske denne kvelden, vil det da altså lønne seg å plassere seg på nord-/østsiden av vannet. Står du på vest- eller sørsiden vil månen skinne rett ned der du står. På østsiden vil du kunne få skygge fra trær og terreng, og helt inne ved land treffer ikke månelyset direkte på vannflaten..

Fra ca. kl 22:00 denne kvelden vil det være veldig vrient hvis det er klarvær. 

Månen står jo ikke stille på et punkt. De beveger seg i klokkeretning. Når den passerer meridianen betyr at den krysser en tenkt linje mellom nord og sør. Ser man på den kan man lettere beregne hvor på himmelen månen står når du har tenkt å fiske. Det er mer aktuelt dersom månen står opp tidligere på dagen.

Men! Det kommer bedre tider. Skal vi ta en titt på månetidene noen døgn senere?

Her er tidlig i oktober:

Her kan vi se at månen stort sett går ned akkurat i det kvelden kommer. Perfekt! Da trenger man ikke ta hensyn til skylaget på himmelen. Den 6/10 er også månen på sitt minste. Utover kvelden her vil det være skikkelig fine forhold. 

Syklusen går sin gang, og litt senere i oktober vil så månen være oppe om kveld og natt igjen.

 

Og sånn går syklusen, det er et gjentagende mønster.

Tar man med i beregningene at på mange kvelder er det skyer, er det ikke så veldig mange kvelder månen blir et problem. Men sjekk litt før du reiser ut. Står du midt i måneskinnet er sjansen liten for å få fisk. Velger du en annen kveld har du fort posen full av fisk. Harving er alvorlig effektivt, og treffer du bettet kan det bli ganske så heftig. 

Og vær obs! Storfisken kommer smygende inn til strandsonen i ly av mørket. 

Her er en link til siden jeg bruker og har hentet bilder fra:

Og hvis du vil ut å harve og kunne trenge litt skreddersydd utstyr finner du det her:

Harvefiske pakken, ørretfiske i mørket – FishKing

Du kan også bestille mark. Det må man jo ha! Vi har både vanlige bokser og en egen løsning vi blander til selv. Et storspann med masse deilig delikatesser for fisken. Ypperlig blanding til harving av store og medium mark. Mest stor. Mark finner du her:

https://www.fishking.no/produktkategori/agn/

Nb. Marken vi handler er fra Riverside Products! Den fra Rakkestad, så du trenger ikke bekymre deg for kvaliteten!

Vi har også lagt ut mye grundig stoff på YouTube nå om harvefiske. 4 episoder som tar deg gjennom hele høstsesongen, med ett mål! Få deg til å bli inspirert og dra ut selv. Her er det masse tips og info spredd gjennom hele serien.

Link til YouTube kanalen vår:

https://youtube.com/channel/UCz25QfJtxvIQtcOyxKU18qw

Ut å harve nå! Du kan ikke misse det her😉!

Forrige artikkel Slik finner du ditt eget drømmevann!
Neste artikkel Vårørret i os og råk