Effektivt fiske med dupp og flue
Du må ikke ha dyrt, fancy og tilpasset utstyr for å kunne fiske med flue. Med helt vanlig haspelutstyr er det mulig å gjøre gode fiskefangster om du kombinerer dupp og flue.
Henning er en lidenskapelig fisker, som er ute og fukter sena så fort muligheten byr seg. Favorittmetodene for å overliste ørret er harving i mørket og fiske med dupp og flue. Harving er kjent som meget effektivt, selv høyt til fjells, men da han ymtet frampå om at han også dro mye ørret med dupp og flue på fjellet, var det opp til bevis. Noen uker senere stirret vi ut over et vann som ligger rundt 1400 meter over havet. Det var 4 grader i lufta, en frisk bris pisket overflaten, ikke et vak var å se og det virket som om ørreten i vannet hadde trukket lua godt nedover ørene og stod dypt. Mer vriene flueforhold var neppe mulig å finne. Fikk Henning ørret på dupp og flue her, ville han klare det overalt ellers også. Det gikk en halv time med resultatløs kasting, og jeg antydet at nå hadde han tatt seg vann over hodet, men det var før han brått skrek ut samtidig som stanga inntok bøyd form. Snart kunne en trinn seks hektos ørret håves. Flaks, var gratulasjonen han fikk, men det ordet måtte jeg bite i meg da det allerede på neste kast hogg på en ny ørret. Denne var langt større, og havnet også på land. Henning så ut til å ha sine ord i behold. Et par timer senere gjorde vi opp status. Henning hadde dratt fem fine ørreter på dupp og flue, mot mine fem ørreter på sluk, altså dødt løp. Størrelsen på fiskene var også jevnt fordelt. Allikevel var det fluefangsten som var imponerende med tanke på omstendighetene. Og det var ikke de siste fiskene Henning fikk på dupp og flue på denne turen.
Senere har han også på flere turer i lavereliggende fjellområder og i lavlandet bevist at fiske med dupp og flue er noe langt mer enn en sær metode for å fiske med flue for spesielt interesserte. Dette er et fiske for alle, det er effektivt og ikke minst veldig spennende.
Full klaff høyt til fjells.
Flere fordeler
Det å kombinere dupp og flue kan under ulike forhold være mer effektivt enn spesialtilpasset fluefiske. Blant annet blir kastelengdene langt bedre, og det kan være en fordel når vak forekommer langt ute, eller fisken generelt står langt ute. Man trenger heller ikke å bekymre seg for baksleng på vriene kasteplasser, og man kommer til nær sagt overalt. Dupp og flue bør også forsøkes når ørreten virker småspist, og når det er insektliv og vakaktivitet. Et annet poeng er at mindre ørret føles større og sprekere ved kjøring av fisk, enn for eksempel ved slukfiske, ettersom den er lite preget av en liten krok som sitter i leppa.
Nok en ørret har latt seg overliste av en fristende flue.
Fiskemetoden er en kombinasjon mellom tung dupp, for at agnet skal komme ut, og lett flue, for at agnet skal oppholde seg lengst mulig i vannoverflaten der ørreten lett oppdager den eller befinner seg. Ulempen er at duppnedslaget og duppens gange i vannet medfører noe bråk og uro. Det å fiske med dupp er hovedsakelig et overflatefiske, men man kan også bruke synkende dupper.
Metoden fungerer både høyt til fjells og i lavlandet.
Fiske med flueopphenger
En effektiv metode er å fiske duppen med en flueopphenger, og oftest kun med ei flue på en ca. 10 cm lang opphenger. Erfaringer viser at det gir mer fisk på land ved å bruke kun ei flue, særlig med ”rusk og rask” i vannet som de andre fluene kan hekte seg fast i ved kjøring av fisk. Ved fiske med flere fluer bør det være en 20 til 30 cm avstand mellom fluene. Flere enn fire, fem fluer er vanskelig å fiske med. Det å fiske med opphenger, er den mest naturlige metoden, fordi flua striper vannet først med duppen jagende et stykke bak. Det er viktig å unngå for lang opphengersene, som gir større risiko for at flua kan surre seg rundt hovedsena i kastet. I enden av sena festes duppen som kastevekt og styreror for flua. Ha ”antenneenden” pekende mot flua og duppkroppen som ”hale”. Da ploger duppen lettere gjennom vannet og gir mindre uro i vannflaten. Kasteutførelsen krever litt trening, fordi avstanden fra flua og ut til duppen kan være lang, og ettersom ei opphengerflue ikke kan sveives inn gjennom stangringene må man kaste med en lang, sveipende bevegelse.
Med rett teknikk kaster man utrolig langt.
Fiskestanga bør være forholdsvis lang, 10-12 fot, nettopp for å kaste med lang avstand mellom dupp og flue, for ikke å skremme fisken med en stripende dupp. Vi anbefaler å utelukkende benytte såkalte bomberdupper på grunn av kasteegenskapene, samt at de finnes i både flytende og synkende utgaver. I tillegg må duppen træs inn på sena, som medfører et mer stabilt tyngdepunkt og at duppen ikke roterer i luften, noe som reduserer risikoen for senevas, samt at duppen ikke «wobbler» like mye i vannet som mer klassiske fluedupper med hempe i hver ende.
Såkalte bomberdupper er den anbefalte dupptypen til dette fisket.
Praktisk fiske bør utføres med både rask og sen innsveiving, med eller uten spinnstopp. Du bør også la flua få lov til å ligge urørlig på vannflaten, eller sakte synke i vannet. Særlig effektivt er det å kaste over vak og sveive inn over vakringene. Med en flytende dupp bør du fiske med litt raskere innsveiving over grunne områder, et sted der insekter og sultne insektspisende fisker gjerne har tilhold.
Litt bris på vannoverflaten gir ideelle forhold for dette fisket.
Dupp og flueopphenger er også effektivt i elver. En flytende dupp er å anbefale, ettersom en synkende dupp bruker litt tid på å synke. Strømmen i elva vil derfor ofte ha tatt tak i takkelet, slik at det har drevet over fiskeplassen før det har nådd ønsket dybde. Dupp og fluer bør kastes over elva og dras sakte inn mens duppen dras nedover og innover mot egen bredde. En god metode på brekket om kvelden. I sterk vind og i strømmende vann bør du fiske med kortere avstand mellom dupp og flue, fordi vind og strøm skjuler mye av duppens bevegelser.
Juster avstanden mellom flue og dupp etter forholdene.
Dupp og fluefortom
En kanskje mer vanlig metode er å fiske med dupp og fluefortom. Med bomberdupp træs duppen inn på sena, for så å knyte en svivel i enden av hovedsena. I andre enden av svivelen knytes fortommen med dagens flue. For klassiske fluedupper festes duppen i enden av hovedsena, og en svivel knytes i andre enden av duppen. I det ledige sviveløyet festes fortommen, og i andre enden dagens flue. Fortommens lengde kan variere fra en til fire meter, avhengig av forhold. I vind og ruskevær er kort fortom praktisk og effektivt, og fisken er mindre sky. På stille, solrike dager kan en fortom på tre, fire meter være nødvendig for ikke å skremme ørret med en stripende dupp.
Fiske med dupp og fluefortom er en av to aktuelle metoder.
Med denne metoden bør du generelt bremse kastet i lufta ved å slå ned haspelbøylen før flueduppen treffer vannet. På den måten vil fortommen, som henger etter duppen på grunn av beskjeden vekt, strekkes ut og legge seg på vannet bortenfor duppen, og ikke i en vase rundt den. Med tilpasset utstyr kan man oppnå lange kast med høy bue, som reduserer risikoen for at fortom og flue vaser seg rundt hovedsena. Man bør unngå «å kline til» i kasteøyeblikket, for da oppnås sjelden ønsket bue på kastet.
Fluer
Det å fiske med dupp og flue er særlig effektivt når det er vårfluer på vannet, noe det er i store deler av fiskesesongen. Om fisken ikke vaker, kan likevel en stor vårflue som Streaking caddie være det som skal til for å lokke fisk opp til overflaten. Er det ikke en spesiell insektsart som dominerer, og fisken vaker, bør du prøve landinsekter som maur og døgnflueimitasjoner og stankelbein, eventuelt fluer med sterke farger. Vær gjerne aktiv og skift ofte flue til du finner den rette.
Når vårfluene striper vannflaten er det silkeføre for dupp og flue fiske.
Et annet triks, er at flueimitasjoner av landinsekter, som naturlig havner på vannet og kommer drivende med vind og/eller strøm, også bør fiskes i samme fart og retning som medvinden, lik de ekte insektene i vannet. Dermed fisker du mer nøyaktig og naturtro over naturlige steder fisk stiller seg opp, noe som øker oddsen for at flua oppdages. Vårflueimitasjoner (caddies) bør stripe tydelig på vannet, mens andre klassiske våtfluer som Olsen, Telemarkskongen, March Brown og Vi menn flua ikke bør stripe, men fiskes rett under eller litt nede i vannet. De synker naturlig så lenge de ikke fiskes for fort. For å fiske under overflaten kan en intermediate dupp (synkende variant) benyttes.
Til lavlandsfiske kan du oftere benytte imitasjoner av døgnfluer, både klekkere og dun varianter. Maurimitasjoner er også obligatorisk, og kan fange fisk hele sesongen. Når isen nettopp har sluppet taket går det ofte i ulike øyenstikkerimitasjoner, og kanskje særlig litt mørke utgaver av Montana-nymfe. Ellers gir generelt nymfefiske god uttelling, og gjerne ei nymfe som skiller seg ut i forhold til alt annet på overflaten. Et sett med klassiske våtfluer er et fint utgangspunkt for å fiske med dupp og flue.
Montana nymfe fisker meget effektiv sammen med en intermediate bomberdupp.
Dupper
Bomberdupper innehar meget gode kasteegenskaper, roterer ikke i luften og går uten å "wobble" i vannet, og skremmer derfor fisken lite. Det finnes en flytende og en intermediate dupp, altså en dupp som synker og går under vannflaten. Denne finnes i ulike vekter og synkegrader. Kastedobb er også en favoritt hos mange. Driva-duppen likeså. Her finnes fortomsavviser som ekstrautstyr, som forhindrer floker. Fluedupper med integrert magnet finnes også, som holder flua fast under kastet, og løsnes med et drag i stanga når duppen har landet.
Bomberdupper kommer i ulike vekter, og i en flytende og en sakte synkende variant.
Utstyr
For håndtering av lange fortommer og lang avstand mellom flueopphenger og dupp, bør stanga være minst 10 fot, men bør tilpasses vegetasjon og disponibel plass. Stenger med tilnærmet helaksjon er å foretrekke, og gir god respons under kasteutførelsen. Snella kan være ei haspelsnelle i 2000-3000 klassen. Flesteparten foretrekker monosene både på snellespole, fortom og opphengersene.
Fisketips
- En boks med impregneringspulver bør være med og brukes flittig for å holde fluer flytende eller høyt i vannet.
- Våt sene kan være vrien å få trædd gjennom en bomberdupp med gjennomgående hull. Bruk da et strå som nål.
- For å fiske flua litt nede i vannet kan man klemme på et lite søkke på hovedsena/fortommen i stedet for å bytte til en synkende dupp.
- Tilpass flue etter vakenes størrelse. Generelt tilsier små vak, små fluer og store vak, større fluer.
- Stram opp sena etter hvert kast. Vinden lager ofte bue på sena, og tilslag på slakk sene er vanskelig.
- Bruk langskaftet håv, som gjør det enklere å håve ørret med en lang stang og mye sene ute i vannet.
- Sjekk mageinnhold på fanget ørret, for å få en indikasjon på hva nåværende diett består i, og dermed hvilken flue som bør forsøkes.
Prøv fiske med dupp og flue, så vil du bedre oddsen og ha nok et effektivt våpen i jakten på gode fiskefangster...
Sjekk ut Hennings anbefalte, som inneholder en solid pakkepris på utvalgte fluedupper og effektive fluer: https://www.fishking.no/produkt/hennings-anbefalte-4-bomberdupper-10-fluer-10-svivler-og-flueskrin-sjekk-prisen/
Her finner du en flott og solid pakke til knallpris med det du trenger av utstyr til dupp- og fluefiske: https://www.fishking.no/produkt/flue-og-dupp-pakken-fluefiske-med-haspelutstyr-mye-for-pengene/