Hopp til innholdet
Ved kjøp av fiskeutstyr over kr. 2000 får du med gratis FishKing cap. Velg enten grå/hvit, svart/rød, eller rosa/hvit (FishQueen)
Ved kjøp av fiskeutstyr over kr. 2000 får du med gratis FishKing cap. Velg enten grå/hvit, svart/rød, eller rosa/hvit (FishQueen)
Røros - fjellfiske nord for bergstaden

Røros - fjellfiske nord for bergstaden

I fjellene nord for bergstaden Røros finnes spennende vann og tjern med bestander av ørret og røye som kan tilfredsstille den mest kresne fisker.

Etter et par timers vandring med alt for tunge sekker stappet med alt fra rakfisk til indrefilet, kunne vi endelig skimte toppen og flattere terreng.

Etter ytterlige en time der toppen viste seg å være lenger unna enn man tror var vi endelig framme ved vannet vi skulle ha base camp. Da teltene var satt opp, åpenbarte hissige vak seg tett innved land.

Ørretfeberen spredte seg og snart jaktet vi turens første fjellfisk. Den kom noen kast senere, og veide fem hekto. Flere fisker fulgte, og første kveld var en fiskemessig suksess.

Middagen var dermed sikret, bestående av en kremet fiskesuppe selv Hellstrøm hadde nikket anerkjennende til.

Påfølgende dager loffet vi rundt i vakkert fjellterreng og utforsket vann og tjern. Været var skiftende, og ørreten vaket og nappet når den verste vinden og nedbøren holdt seg unna. Og det var noe av hemmeligheten, det å kunne se og føle når forholdene var i bedring. Ofte var det små forandringer som skulle til, som et solglimt, et vindstille vannparti eller noen sparsommelige insektklekkinger, for at ørreten brått ble mottagelig for både sluk, mark og flue. Et par fine røyer havnet også på land.

Men ikke alltid var det slik. Den siste kvelden fisket vi ved et høyereliggende fjellvann. Tåka lå tjukk, alt var vått og ikke et vak var å spore. Med hva gjorde vel det når vannets ørreter var i ekstase over å få servert utvalgte godbiter. Vi så knapt hverandre der vi i tåkeheimen skrek ut at enda en fisk var kroket. 12 flotte ørreter opp mot en kilo ble landet. Det var et ørretbett man drømmer om under kalde vinterkvelder, vel og merke med sol fra skyfri himmel. 

Siste dag klarnet det typisk nok opp og temperaturen steg ti grader, nok til at klær og utstyr tørket innen vi var nede ved bilene. Alle hadde overlevd, og selv om været til tider slo seg vrangt, hadde vi hatt et så bra fiske at det raskt ble enighet om denne turen måtte gjentas, men da med lettere oppakking.

Røros 

Røros er mer enn kjente kulturminner og kalde vintrer. Her finnes mange innbydende fjellvann som huser bestander av røye og ørret. Svært stor fisk av begge arter finnes.

Det er vanskelig å beskrive fisket uten å komme innom værforholdene, for været har stor innvirkning på fisket her oppe, og må karakteriseres som svært skiftende. I løpet av en dag er det ikke uvanlig å oppleve både sol, overskyet, tåke, regn, skiftende vindretning og vindstyrke, samt temperatursvingninger. Det gjør sitt til at man bør være oppmerksom og klar med fiskestanga når forholdenes mange akser krysser hverandre og gir gode forhold. For godbittperiodene kan være korte, og må utnyttes, men til gjengjeld er det da mulig å dra virkelig fin og feit fisk.

På overnevnte tur var det for eksempel 12 grader, vindstille og blå himmel en morgen, mens det et par timer senere var 0 grader, regn og isende nordavind, og vi snakker i midten av juli. Redningen da var utholdenhet, tålmodighet og troen på å få fisk, der belønningen var korte fiskemessige åpninger der det raskt kunne havne et par, tre fine fisker på land.

Under tregrensen ligger mange små og mellomstore vann og tjern enkelt tilgjengelig. Her dominerer bjørkeskogen. Legg til store og både åpne og bevokste myrer, og man har en ideell biotop for mygg og knott. Og mygg og knott er det mye av, noe som kan være fin mat for vakende ørret, men også en utfordring for fiskeren på land. Bekledning med myggnett, og myggmiddel, bør inngå i standardutrustningen for lettere å kunne konsentrere seg om fisket. Over tregrensen er det ofte bedre på grunn av mer vind og kaldere temperatur.

Terrenget innover fjellet er forholdsvis lettgått med mange fjell- og morenerygger som er enkle å ta seg fram på, og topper og vann som ser ut til å være langt av sted kan nås uten alt for mye slit.

En sportsfisker har alle muligheter. Mange vann i området har meget gode bestander av ørret og røye, og nye vann kultiveres stadig for å kunne tilby et enda bedre fiske. Det å kroke en ørret eller to over den magiske kilosgrensa er ganske vanlig under gode forhold, og fiskene som havner på land vitner om gode livsbetingelser med vommer stinne av bunndyr og insekter, noe som gir rødt, delikat fiskekjøtt. Er man heldig er det mulig å komme i kontakt med både ørret og røye på flerfoldige kilo, selv i vann av mer beskjeden størrelse.

Vann og tjern ligger stort sett mellom 700 og 1000 m.o.h., og sesongen med fiskestang går fra begynnelsen av juni og ut i september, mens isfiske, etter særlig røye, er på sitt mest intense fra påsketider og langt ut i mai. I et normalår finner gjerne det beste fisket del i andre halvdel av juli og ut august, men alt avhenger av snø- og issmeltingen, for eksempel kan isen forsvinne langt ut i juni, som igjen forskyver og påvirker fisket gjennom sesongen.

Det finnes nok av vann, tjern og putter å forsøke seg på. Viglsjøen, Røsjøen og Fjellsjøen er forholdsvis store fjellvann med både ørret og røye der det er mulig å dra virkelig stor fisk.

En av fiskekompisene tok for eksempel en ørret tett oppunder to kilo på sluk i Røsjøen på en tidligere tur. Det er ikke mye ørret her, men noen store finnes, i tillegg til flott røye. På samme tur ble det tatt en tokilos på flue i et mindre vann nær Viglsjøen. Viglsjøen har også stor ørret, men er kanskje like kjent for røyebestanden, selv om den ikke er enkel å komme i kontakt med. Vi traff også en av ildsjelene bak fiskeutsettingene i området. En del spennende tips ble tatt vel i mot, og man kan vel si så mye at man ikke bør gå rett forbi alle mindre vann og tjern selv om de ser livløse ut.

Områdeinformasjon 

Røros er en kommune i Trøndelag, og grenser i nord til Tydal og Holtålen, i sørvest til Os i Østerdalen, i sør til Engerdal og i øst til Härjedalen i Sverige. Kommunen består av tettstedene Røros, Brekken og Glåmos.

Fiskeinformasjon

Grensene for hvor det er lov å fiske, samt hvem som selger fiskekort, kan være en utfordring å nøste opp i. Det finnes mange private grunneiere, der enkelte selger fiskekort, og andre ikke. Fjellstyrene og statsallmenningene i området selger imidlertid fiskekort. Vi fisket i området til Aursund fjellstyre. De har fiskekort som gjelder området øst for vannet Rien og inn til Viglsjøen på Rørossiden, samt fjellområdene nord for det store vannet Aursunden med blant annet Fjellsjøen.

Statskog og Røros fjellstyre tilbyr stangfiske i vann sørøst for Røros, med blant annet Flensjøen og Lille Korssjøen på grensen mot Femundsmarka. Fiskekortsalg på blant annet turistkontoret på Røros og Rørosporten bensinstasjon. Også mulighet for hytteleie med båt i Flensjøen og i lille Korssjølia (lille Korssjøen). 

Fiskearter

Ørret, røye

Fisketips

Det er spinnere og sluker i kobber og rødt og sluker med kalde grønnfarger som går igjen som favoritter, men også kombinasjoner av svart og rødt og blått og sølv, kan fiske meget bra. Forsøk gjerne mørke spinnere i myraktige tjern. En spesial spinner med et grelt oransje spinnerblad fisket godt i en grunn vik med steinbunn.

Atkomst

Aursund fjellstyres områder: Fra sør: Fra Røros følges rv. 31 til tettstedet Brekken. Herfra følges rv. 705 mot Rien eller Aursunden avhengig av aktuelt fiskeområde. Fra nord: Fra Stjørdal nord for Trondheim følges rv. 705 til aktuelt område.

Røros fjellstyres område: Fra sør: Via Trysil, Engerdal og rv. 28 til Tufsingdalen. Fra nord: Rv. 532 fra Røros.

Nyttige lenker

Inatur.no (søkeord: røros)

Kart

Trenger du kart over beskrevet område til turen finner du det i nettbutikken vår her: Røros 1:50 000 — fishkingnorway

God tur, og skitt fiske..!

Neste artikkel Lifjell - liflig fjellfiske i Telemark