Hopp til innholdet
Ved kjøp av fiskeutstyr over kr. 2000 får du med gratis FishKing cap. Velg enten grå/hvit, svart/rød, eller rosa/hvit (FishQueen)
Ved kjøp av fiskeutstyr over kr. 2000 får du med gratis FishKing cap. Velg enten grå/hvit, svart/rød, eller rosa/hvit (FishQueen)
En magisk halvtime i Romsdalsfjella

En magisk halvtime i Romsdalsfjella

Romsdalen er viden kjent for stupbratte tinder og fjell. På høydene rundt og i dalen finnes vann og elver der du kan ha et spennende fiske etter stor og sprek ørret.

Etter nok en natt der uværet hadde rast utenfor var det nå kun lyd av forsiktig tromming mot teltduken. Stormen som hadde gitt fjellet juling de siste døgn hadde endelig roet seg. Utenfor var det tjukk tåke, tett yr og kaldt. Det var fortsatt en slik dag på fjellet som man helst ønsker å unngå, og som i hvert fall ikke inngår i drømmer om store ørretfangster. Forholdene var allikevel ti ganger bedre enn dagen i forveien. Da hadde jeg trosset uværet, snurpet meg inn i både regntøy og poncho, og lagt i vei til et vann et par timers marsj unna. Fisket hadde vært fullstendig begredelig, og ikke antydning til napp hadde det vært. Regnet hadde kommet vannrett, og selv dobbelt sett med vanntette klær måtte gi tapt. Legg til et par, tre plussgrader, som ble effektive minusgrader i vinden, og ansiktet ble pisket ildrødt av en kombinasjon av regn og isdråper. Hadde det ikke vært for at jeg på forhånd hadde lagt sovepose og tørt skift i vanntette pakkeposer i teltet, så hadde jeg vært ille ute. Natten hadde vært et gjennomgående mareritt. Vinden hadde revet og slitt sånn i teltet at jeg flere ganger var sikker på at det ville spjære. I løpet av natten måtte jeg ut to ganger for å bardunere og legge stadig tyngre steiner på teltpluggene og på sidene av teltet. Inne i teltet kunne jeg bokstavelig talt kjenne på kroppen hvordan vinden feide inn under teltduken i sine forsøk på å løfte meg og eneboligen min av sted. Søvn hadde det blitt lite av, for teltet som slo i vinden, regndråpene som pisket teltduken, samt vindens høylytte uling, hadde ikke gitt mye ro for drømmer om ørretfangster.

Det meste av turen hadde sterk vind, striregn, tåke og 3 plussgrader. Det gjør noe med fiskebittet, og det er ikke positivt.

Dette var fjerde dagen på tur, og nå var det for første gang nesten vindstille. Med gjennomvåte klær og vått utstyr, bortsett fra klærne innerst på kroppen, vurderer jeg sterkt å pakke og komme meg ned fra fjellet og til en varm og tørr bil. Men så er det denne fiskingen da. Ikke en eneste fisk hadde jeg til nå kjent eller fått på land. Men en ørliten gnist tennes da mobilen viser en værmelding som varsler oppklaring utover dagen, før uværet skal tilta igjen fra kvelden. Kanskje er dette åpningen jeg trenger? Avgjørelsen tas, og timen senere er jeg framme ved et spennende vann med ørret av grov kaliber. Vannet ligger blikkstille, men høyt der oppe på himmelen kan jeg se skyer hastig fare av sted, og langt der borte i horisonten kan jeg skimte blå himmel.

Kanskje dette var åpningen jeg trengte.

Jeg kaster i vifteform og slukfisker vannlagene før jeg forflytter meg til neste kasteplass, men ingen fisk er å kjenne. Jeg fisker monotont og havner i en slags mental boble der kast og forflytting går automatisk. Så etter lang tid blir jeg revet ut av boblen i det enkelte solstråler skvises gjennom skylaget og lyser opp omgivelsene. For første gang på turen kan jeg fysisk kjenne at det blir varmere, og som et resultat av høyere temperatur fordamper tåken som har drevet som sukkerspinn over vannet. Med bedre lys, små krusninger på vannflaten og varmere vær, får jeg for første gang på turen et oppriktig håp om å komme i kontakt med en ørret.

Jeg fortsetter å fiske intensivt, skifter sluker med ulike vekter, farger og mønstre, og setter etter hvert på en Viking Herring sluk i blått og sølv med en stor svart prikk. Snart er jeg ved en liten knekk i vannet. Knekken ligger i le, og vannflaten her er stram som nyspent folie. Det er enkelt å se bunnen og typiske standplasser i vannet, men også like enkelt for en eventuell fisk å oppdage meg. Et stykke ut i vannet ruver en diger kampestein, nesten så høy at den bryter vannflaten. Jeg legger et kast over steinen og «mender» sena i lufta slik at den legger seg i en fin bue rundt den. Jeg lar sluken synke og sveiver den urytmisk innover med små stopp. Akkurat i det sluken skal passere venstre hjørne av steinen blir det bråstopp, og jeg er sikker på at sluken sitter fast i hjørnet. Men så beveger sluken seg mot venstre, og sekundet senere begynner sene å dras av snellespolen. Det er slett ikke et bunnapp, men fast fisk! Noen minutter senere kan jeg håve en flott ørret, type godt voksen. Fisken viser seg å veie 1520 gram og turen er med det reddet.

Rimelig oppildnet fortsetter jeg å avfiske breddene bortetter, nå i vannets sørøstre del. Her er det langt grunnere med uryddig bunn med mange undervannsskjær, tverrgående dypere revner i bunnstrukturen og stein av ulike størrelser, både over og under vannflaten. Av den grunn blir en mer høytgående sluk hektet inn på slukhempen. Valget faller på klassikeren Spesial i kobber og rødt i 10 grams utførelse. Solen som nå skinner fra en nesten blå himmel medfører at en god samling med russefluer benytter anledningen til å begynne å sverme over vannflaten.

Små sverminger av russeflue i et kort øyeblikk med varme og sol var det som satte i gang bittet.

Flere havner i vannet, og brått er det et par gromme fisker oppe og vaker. Den ene ørreten virker å bli skremt da jeg kaster på vaket, og er ikke bitevillig. Den andre derimot… Jeg legger ut et kast på skrå mot venstre der ørreten vaket, og da skjer ting raskt. Først et realt hogg, etterfulgt av et brutalt rykk i stanga. Deretter en vanvittig tyngde og motstand der snellebremsen bare slurer. Så er det brått noe digert som velter seg i vannoverflaten der ute, og jeg kan perpleks konstatere at en skikkelig ørretrugg har gått på.

Fisken holder seg i overflaten og plasker og vrir seg kontinuerlig rundt i et forsøk på å lirke seg av kroken, men krokfestet holder. Snart skifter min motstander taktikk og setter full guffe mot en tydelig grunne der flere steiner stikker opp av vannet. Jeg strammer i panikk bremsen ytterligere og legger så mye press på fisken som jeg tør i frykt for å slite sena. Ørreten lar seg ikke affisere nevneverdig over motstanden og durer inn på grunna og på baksiden av en av de oppstikkende steinene. Dette er full krise, for jeg ser hvordan sena legger seg rundt og tett inntil steinen. Det skal ikke rare gnisningene til før sena ryker. Jeg tripper på steiner og løper mot venstre det jeg er god for, i et forsøk på å rette ut vinkelen på sena. Utrolig nok går det bra, og jeg får godsnakket fisken ut fra grunna og ut på dypere vann. Etter ytterligere minutter med drakamp der sene tas og gis, er fisken til slutt så pass kjørt at den motvillig kan trekkes over håvkanten og inn i håvnettet.

På land ligger snart en kubbe av en ørret på 2,6 kilo, der jeg mentalt utladet legger meg på ryggen på svaberget ved siden av troféfisken og bare nyter tilværelsen. På himmelen kan jeg se nye mørke skyer komme drivende inn fra vest. En kikk på klokka viser at jeg på den siste halvtimen har fått 4,1 kilo med kvalitetsørret. Snakk om å snu nederlag til suksess!

Fullkommen lykke.

Kort tid etter er omgivelsene igjen grå. Det medfører et raskt temperaturfall, økende vind og snart begynner nye regndråper å spre seg utover vannflaten. Den korte fiskemessige åpningen jeg hadde hatt, var nå lukket for godt. Jeg innser realitetene, pakker sakene og setter kursen hjemover i visshet om at dette ble en spesiell fisketur der uværet dominerte, men hva spilte det for noen rolle da det kun var en magisk halvtime som skulle til...

Enorme fiskemuligheter

Romsdalen strekker seg fra fjæresteinene i Åndalsnes i vest og opp og forbi Lesja i øst. I fjella som omkranser dalen finnes mange vann, tjern, elver og bekker, der man kan slenge sekk og telt på ryggen og være borte i dagevis uten å se et eneste menneske. Her kan du loffe rundt med stang til bortgjemte fiskevann med grov ørret som sjelden eller aldri har sett et fiskeredskap. Ørret fra tre, fire hekto til tre kilo havner årlig på land. Utfordringen er å finne vann der de store ørretene har tilhold, og når det er gjort, klare å overliste dem. På kartet blinker det blått av vann og elver, der første bud for å få fisk i høyt beliggende vann er å fiske når forholdene er gunstige. Slår været seg vrangt med mye vind og lav temperatur, kan fiskevann som i utgangspunktet ser spennende ut virke totalt fisketomme, mens det kan vake og være knallbitt under varmere og mer solrike dager med beskjeden vind. Da kan ørreten vake på store steinfluer og vårfluer. I vann opp mot 1200 m.o.h. er det mange steder solide bestander med forholdsvis mye fisk opp mot seks, sju hekto, selv om det kan være forholdsvis langt mellom de virkelig store. Høyere opp er ørretbestandene generelt mer fåtallig, men ofte med større fisker. Flere vann er likevel avhengig av ørretutsettinger ettersom det ikke finnes gytemuligheter. Gjennom Romsdalen og i lavereliggende terreng finnes også gode muligheter for et spennende ørretfiske, både i stille og rennende vann.

Romsdalen og omkringliggende fjell kan gi deg fiskeopplevelser av første klasse.

Fiskeområder

Det finnes massevis av spennende fiskevann innenfor ulike fiskekortområder. Lengst øst og øverst i Romsdalen selger Lesja Fjellstyre fiskekort som gjelder for både Dalsida- og Lordalen statsallmenninger i Lesja kommune, på henholdsvis nord- og sørsiden av E136. Her kan man fiske etter ørret, røye og harr i ca. 230 fiskevann og ca. 180 km med elver og bekker fordelt utover et 1600 km2 stort fjellområde. Lesja fjellstyre grenser i nordvest mot to andre spennende fiskekortområder. I området nærmest E136 har Grytten statsallmenning et område delt i tre. Grytten fjellstyre forvalter alle tre områder, som ligger på hver side av Romsdalen i Rauma kommune. Det største området ligger sør/vest for E136, mens to mindre områder ligger nord for europaveien. Her finnes et godt knippe vann med varierende bestander av ørret.

Kallbotntjønna er to spennende tjern innenfor Grytten Fjellstyre.

Eresfjord og Vistdal statsallmenning dekker i alt 214 dekar med høyfjell i Nesset kommune nord for E136. Statsallmenningen grenser til Eikesdal Sameige på begge sider av Eikesdalen, og mot Rauma, Sunndal og Lesja kommuner i henholdsvis sør, vest og øst. Området huser et 50-talls spennende vann. Flesteparten ligger i et utpreget høyfjellsterreng. Øverdalen Grunneierlag forvalter fiskeretten i området Verma i Romsdalen, som dekker både vann, tjern og elver på østsiden av dalen nær Mardalsfossen. Området har flere vann som ligger forholdsvis enkelt tilgjengelig. Norddal Fjellstyre forvalter og selger fiskekort for Norddal statsallmenning, et område på 163,3 km². Området ligger i det som lokalt kalles Valldals- og Tafjordfjella, et område som omfatter et titalls vann og flere elver lengst sør og vest i Romsdalen. Lesjaskogsvatnet er et 10 km langt vann med et samlet areal på 5 km2 helt øverst i Romsdalen. Vannet kan by på et spennende fiske etter ørret og harr, og det selges eget fiskekort.

Nok av fiskevann

I Dalsida innenfor Lesja Fjellstyre finnes flere gode fiskevann, og vann som bør få et besøk kan være Salhøtjønna, Lustjønn, Langvatnet, Langvasstjønnin, Storsvartdalsvatnet, Miutjønntelet, Stor-Strålsjøen, Kvittjønnin, Aursjøen med sidevassdrag, samt Vangstjønn og Vangsvatnet. For den som vil ha steikefisk uansett forhold kan Drugshøtjønnin, Trolltjønn, Øvre og Nedre Ylsbotvatnet, Lomtjønn ved Gåsbu, Dyratjønn, Hundsjøen, Lomtjønn (tunga) og Vesl-Strålsjøen anbefales. I tillegg huser Trælen, Sjongsvatnet og Flisarvatn både ørret og røye av middels til god kvalitet. I Lordalen på sørsiden av E136 ligger blant annet Valåvatnet, Krokuttjønne, Dordiholet og Grønvatna med muligheter for kilosørret. Innenfor Grytten Fjellstyre bør blant annet Kalbotnvatna, Vermevatnet, Verma elv, Slettflybotnvatn, Midtbottvatn, Midtbottjønn og Langvatnet få et besøk. Flere vann på nordsiden huser også bestander av ørret av pen størrelse.

Vangsvatnet og Vangsåi ligger innenfor Lesja Fjellstyre.

I Eresfjord statsalmenning finnes mange spennende vann. Vann med mulighet for fisk opp mot en kilo er Inste og Ytste Bruåbottvatna, Mardalsvatna, samt vannene langs anleggsveien Sandgrovbotnvegen. Sistnevnte kan være fine for familier, funksjonshemmete eller for eldre som ikke kan eller ønsker å forflytte seg over lange avstander. Høyere opp i terrenget ligger Grovåvatnet og Øvre Høvelvatn. Begge er typiske høyfjellsvann der det svømmer diger ørret. Børtjønnin huser ørret opp mot en halv kilo, som er mulig å komme i kontakt med under de fleste forhold. Øverdalen Grunneierlag har et knippe enkelt tilgjengelige vann innover langs Sandgrovbotnvegen, der Kaldåtjønna og Storvatnet har gode bestander av ørret av varierende størrelse, mens Kalhøtjønna har forholdsvis mye ørret opp mot 300 gram. Innenfor Norddal Fjellstyre er det muligheter for fin ørret i blant annet Bjørnebottvatnet, Djupdalsvatnet, Fremste Glupen, Illstigvatnet, Isglupane, Heimste- og Indste Knutskoppen, Krynkelvatnet, Kulevatnet, Skjerveløypet og Sylkoppvatnet, mens bestanden er tettere med mindre ørret i Langvatnet. Lesjaskogsvatnet har gode forhold for ørret og harr, og fisket regnes som meget godt. Årlig tas det mye fin fisk av begge arter.

Romsdalen

Romsdalen er et dalføre mellom høye alpine fjell som strekker seg fra Åndalsnes i Rauma kommune i Møre og Romsdal til Lesjaskogsvatnet i Lesja kommune i Oppland. Dalbunnen stiger langsomt til tettstedet Verma. Gjennom dalen renner elva Rauma. Romsdalen løper sammen med Isterdalen like ovenfor Åndalsnes. Mange av områdene har et sterkt villmarkspreg til tross for at de er lett tilgjengelig. Det er også mulig å vandre i dagevis innover fjellet uten å se ett menneske. Det finnes mange åpne hytter som ligger ved gode fiskevann, og enkelte er utstyrt med båt.

Elva Rauma renner gjennom Romsdalen og ender sin ferd i sjøen i Åndalsnes.

Fiskeinformasjon

Fiskekortpriser: Nesset Fjellstyre (Eresfjord og Vistdal): Døgnkort kr. 85, 2-døgnskort kr. 135, ukekort kr. 310, sesongkort kr. 470. Lesja Fjellstyre (Dalsida/Lordalen): Døgnkort kr. 70, 2 døgnkort kr. 100, 3 døgnkort kr. 150, ukekort kr. 220, sesongkort kr. 300 Grytten Fjellstyre: Døgnkort kr. 50, 2-døgnskort kr. 100, ukekort kr. 200, sesongkort kr. 300. Øverdalen Grunneierlag: Døgnkort kr. 65. Norddal Fjellstyre: Døgnkort: kr. 60, 2-døgnkort kr. 100, ukekort kr. 250, sesongkort kr. 400. Fiskekortsalg: Inatur.no, ÅST hytte Tjønnebu, kasse på Grønningsæter. Lesjaskogsvatnet: Døgnkort kr. 60, 2-døgnskort kr. 90, 3-døgnskort kr.120, ukekort kr. 200, sesongkort m/ektefelle/samboer kr. 350. Fiskekortet gir rett til fiske i Lågen innenfor Lesjaskog sogn, Rauma ned til rasteplassen vest for Bjorli, samt elver og vann innen Lesjaskog Heimrast.

Storvatnet i Øverdalen Grunneierlag ligger enkelt tilgjengelig, og huser mye panneørret.

Fiskekortsalg for alle områder via Inatur.no (søkeord: nesset, dalsida, grytten, øverdalen, nordal, lesjaskogvatnet). Mulighet for båtleie innenfor de fleste fiskekortområder.

Adkomst

Lesja Fjellstyre: E136 og inn i fjellområdet via Aursjøvegen. Bilveiene inn i statsallmenningene er bomveier med betaling av bombillett. Grytten Fjellstyre: Området i sør/vest er lettest tilgjengelig fra Trollstigen og Verma. Området i nord er tilgjengelig fra Sandgrovbotnvegen, oppkjøring fra E136 etter passering av Bjorli i retning Åndalsnes. Nesset Fjellstyre (Eresfjord): E136 og inn i fjellområdet via Aursjøvegen fra Eikesdal til Sunndal, eller anleggsveien (Sandgrovbotnvegen) fra Stuguflåten til Mardalsbotnen. I et normalår er veiene åpne fra 1. juni til 30. november. Øverdalen Grunneierlag: E136 og opp anleggsveien Sandgrovbotnvegen. Norddal Fjellstyre: Enklest adkomst til området fra Trollstigen (fv. 63). Lesjaskogsvatnet: Langs E136 fra Lesjaverk i øst til Lesjaskog i vest.

Anleggsveien Sandgrovbotnvegen er et godt utgangspunkt for turer i området.

Overnatting

Grytten Fjellstyre: Fem åpne hytter ved Langvatnet, Slettflybottvatnet, Vetle Hånådalsvatn, Mebotn og Vermevatnet. Øverdalen Grunneierlag: Overnattingsmuligheter i Johanhytta og hytte ved Storvatnet, begge rett ved Sandgrovbotnvegen. Nesset Fjellstyre: Hytter ved Aursjøen og på Kaffihaugen i Stordalen, samt Aursjøhytta (Kristiansund og Nordmøre Turistforenings hytte ved Aursjødemningen, betjent i sommersesongen). Lesja Fjellstyre: 14 hytter/buer som leies ut (se nyttige lenker). Bergebu innerst i Lordalen, samt Skardbua i Kjellsungskardet i Joramo bygdeallmenning er åpne buer.

Overnattingsmuligheter i blant annet Johanhytta hos Øverdalen Grunneierlag.

Nyttige lenker

www.inatur (søkeord: nesset, dalsida, grytten, øverdalen, lesjaskogsvatnet, norddal), www.romsdal.com, www.nessetfjellstyre.no, www.norddal-fjellstyre.no, www.lesja-fjellstyre.no

Ville og vakre Romsdalsfjell. Minner for livet venter den som tar turen...

Trenger du kart over beskrevet område til turen finner du det i nettbutikken vår her: Romsdalsfjella nord 1:50 000 — fishkingnorway

Og her: Romsdalsfjella sør 1:50 000 — fishkingnorway

Tilbud på 6 favorittsluker til fjellfiske finner du her: https://www.fishking.no/produkt/stigs-anbefalte-6-sluker-10-slukhemper-fjellfiske/

Tilbud på solid fjellfiskepakke finner du her: https://www.fishking.no/produkt/fjellfiskepakken-slukfiske-til-fjells-mye-for-pengene/

Forrige artikkel Jakten på Norges høyeste ørret
Neste artikkel Storørretjakt på Hardangervidda